Hotel Soho House u Barseloni

Umetnička kolekcija hotela Soho House u Barseloni

U Barseloni možete da obilazite muzeje, razgovarate sa papagajima na visokim palmama, penjete se do Gaudijevih vrtova i krovova sa skulpturama u mozaicima…

A možete i da pobegnete od gužve i turizma i sklonite se u vilu iz 18.veka sa ružičastom fasadom, u Gotik delu Barselone s pogledom na brodove i plaže.

To je čuveni Soho House, hotel i klub gde zahvaljujući članstvu možete da imate poseban tretman i privatnost.

Još 2009.godine osnivač Soho House-a Nick Jones osnovao je program za umetnike koji su mu prodavali svoja dela i dobijali besplatno članarinu sa namerom da se razvije i osnaži internacionalno umetničko društvo.

Soho House umetnička kolekcija je postala jedna od najvećih i posebnijih po svojoj prirodi. Kolekcija je posebno ponosna na dela umetnika Damien Hirst-a, John Baldessari-a, Tacita Dean-a, Tracey Emin, Oscar Murillo, Richard Prince-a i Harland Miller-a.

Danas kolekcija svuda u svetu ima preko 8,000 umetničkih dela od 3,000 umetnika.

Kate Bryan, globalna direktorka umetničke kolekcije Soho House kaže da su svi radovi koje imaju izloženi, ni jedan rad ne stoji u magacinu, kao što je to slučaj u muzejima ili velikim kolekcijama banaka ili velikih korporacija. Svi ti fenomenalni radovi se nalaze na zidovima, hodnicima, u restoranu hotela, klubu, bioskopu, prisutni su medju gostima koji ovde dolaze da uživaju, plešu, čitaju, pored tih radova se jede, pije, vode razgovori o budućnosti planete.

Soho House kupuje radove poznatih ili novih, mladih umetnika i želi da podrži i prikaže umetničku scenu u gradovima gde su prisutni.

Koncept umetničke kolekcije Soho House-a je nastao po ugledu na čuveni hotel za umetnike “La Colombe d‘Or” (Zlatni golub). Krajem 1920-tih na jugu Francuske jedan zemljoradnik i njegova žena su davali smeštaj umetnicima, a oni su im ostavljali svoje radove.

“La Colombe d‘Or” je postao sinonim za mesto okupljanja umetnika koji su pobegli iz Pariza u toku drugog svetskog rata. Ovde su dolazili George Braque, Ferdinand Leger, Marc Chagall, Alexander Calder, Pierre Autuste Renoir i Pablo Picasso.

“Zaista je posebno raditi nešto tako staromodno u svetu koji je postao toliko komercijalan”, kaže Kate Bryan.

Da se vratim na Soho House u Barseloni i njihovu umetničku kolekciju. Od Pabla Picassa i Regine Geminez do novog talasa domaćih i internacionalnih umetnika, kolekcija je pravo proputovanje.

Soho House Barcelona ima prvi mural u kolekciji Blanke Miro uradjen na stepeništu koje vodi ka krovnoj terasi. Radovi na papiru Pabla Picassa i Regine Gimenez izloženi su na recepciji. Soho House Barselona takođe ima radove Picassovog tehničara i bliskog prijatelja Julio Gonzalez-a. A tu su i imena lokalnih umetnika: Aldo Urbano Perez, Mercedes Mangrané Mora, Rosanna Casano i mnogih drugih.

Završili smo posetu u restoranu Cecconi’s u prizemlju, gde su nam sa zidova namigivali portreti na crtežima Henri Matisse-a, Kate Boxer, Edwards Thomasson-a, John Copley-a i ostale ekipe umetnika koja se dobro provodi posmatrajući goste u hotelu koji diše kao teatar i bioskop i galerija, mesto okupljanja nekog finog sveta.

PS Obavezno prošetajte do Little Beach House Barcelona, to je njihova sestra na plaži, puna sunca i mora, umetnosti i duboke kontemplacije kroz talase…

Hvala Soho House na iskustvu!

Linkovi:

Soho House Barselona
Little Beach House Barcelona

Fotografije Little Beach House Barcelona preuzete sa sajta / Photos of Little Beach House Barcelona are taken from the site

Likovi i događaji u ovoj priči su delimično izmišljeni. Bilo kakva prividna sličnost sa stvarnim osobama ili događajima je bila namera autora, ali može biti i slučajnost ili rezultat Vaše vlastite uznemirene mašte.

Podeli sa prijateljima
Nataša Nikodijević Savin
Nataša

Producentkinja (po zvanju i DNK zapisu).
Kreativna liderka u poslu.
Preduzetnica. Umetnica. Kustos i narator.
Multitasking talent. Improvizatorka. Pronalazač.
Kolekcionar.

@natasa_nick
@myjourney.rs

guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре

Povežimo se na Instagramu

Kolačići nam pomažu da obezbedimo najbolje iskustvo na našem web sajtu. Korišćenjem našeg sajta saglasni ste sa upotrebom kolačića.