Dočekao me je Dušan Vranić, somelijer koji se vratio u Srbiju nakon uspešne karijere u Njujorku. Kako to već biva, najbolji dovode najbolje, pa je Dušan zaslužan što je u Atelje vina Šapat došao i renomirani francuski šef Nikola Stojaković (110 Taillevent, Le Pre Catelan i hoteli George V, Park Hyatt i Sangri).
Dušan voli svoj posao. Primećuje svaki detalj u restoranu, uživa u prirodi, brine o ljudima s kojima radi i strašno želi da gosti osete šaputanje.



Mene je oborila tišina u restoranu koji se nalazi na par koraka od vinograda. Vreli letnji dan, čuju se pčele i blagi povetarac. Dunav maše iz daljine. Prošetamo kroz ulice Sauvignon-a i Merlot-a i saznajemo zašto je baš ova nadmorska visina, ovo sunce i blizina Dunava važna za ukus njihovog vina.
Novi Slankamen s pogledom na zagrljaj Dunava i Tise. Dušan i Nikola polako istrażuju kraj. Pre neki dan su otišli da upoznaju komšije (i kupe od njih tek ubrane smokve). Vażno je biti dobar komšija, a Dušanova misija je da od ovog mesta napravi ezoteriju ukusa i doživljaja.
Na povratku vozim polako i svaki čas zaustavljam kola. Zeleno, žuto, zlatno. I dole plavo.
Suncokreti đuskaju na vetru. Pčelari u belim odelima idu na posao.
Kakav dan.