Atelje Vina Šapat

Atelje vina Šapat – Šaptaji u Sremu

Treba se roditi kao istraživač i u svemu tražiti životnu inspiraciju. Neko piše, slika, stvara rukama skulpture, a neko od zemlje stvori vinograd i na njemu novi život na kome generacije stvaraju jedinstvene, nove inspiracije.

Bio je topao letnji dan, subota. Krenula sam u Atelje vina Šapat, lagano i bez žurbe kroz Vojvodinu i suncokrete.

Dočekao me je Dušan Vranić, somelijer koji se vratio u Srbiju nakon uspešne karijere u Njujorku. Kako to već biva, najbolji dovode najbolje, pa je Dušan zaslužan što je u Atelje vina Šapat došao i renomirani francuski šef Nikola Stojaković. Ah, gde je on sve sticao svoje bogato iskustvo. Restorani u kojima je radio imaju od jedne do tri Michelin zvezdice, a neki od njih su Hotel Four Season George V, Park Hyatt Paris Vendom, Le Pre Catelan i Lasserre. Virtuoz koji i sam voli da mentoriše i inspirise vrhunske kuvare kolege.
Uglavnom kuvari ne vole da ih posmatraju dok rade, ali ovde imate jedinstvenu priliku da pratite sve što Nikola i njegova ekipa stvaraju. Tzv. Chef’s table ili interaktivni servis sa pogledom je koncept koji se retko gde može iskusiti.

Dušan je alfa i omega ovog posebnog mesta. On primećuje svaki detalj u restoranu, uživa u prirodi, brine o ljudima s kojima radi i strašno želi da gosti osete šaputanje.

Mene je oborila tišina u restoranu koji se nalazi na par koraka od vinograda. Vreli vazduh čini mi se još više pojačava zvuk roja pčela. Tu je i blagi povetarac i Dunav koji maše iz daljine. Prošetamo kroz ulice Sauvignon-a i Merlot-a i saznajemo zašto je baš ova nadmorska visina, ovo sunce i blizina Dunava važna za ukus njihovog vina.

Glavna tema je vinograd i njegovi plodovi koje Atelje vina Šapat ponosno nudi svojim gostima. Kažu da je Sauvignon kao sorta veoma zahtevan. Vina su laganog tela, intenzivne arome koja često može da bude agresivna, čak i pre intenzivna. Ovaj opis me podsetio na moj karakter, promenljiv i zahtevan, intenzivan (ali ne i agresivan).

Što više istražujete vina i njegove sorte, sve više razumete taj plod koji vam na kraju sipaju u čašu, a onda ga lagano promešate pa udahnete pre nego ga probate.

Atelje vina Šapat se nalazi u selu Novi Slankamen s pogledom na Dunav i Tisu. Dušan i Nikola polako istrażuju kraj. Pre neki dan su otišli da upoznaju komšije (i kupe od njih tek ubrane smokve). Vażno je biti dobar komšija, a Dušanova misija je da od ovog mesta napravi ezoteriju ukusa i doživljaja.

Nedavno su otvorili novi restoran Fleur De Sel (u prevodu “cvet soli”). Zašto baš ova simbolika? Morska so se prirodno formira u tankom sloju na površini vode i tako sjedinjena kreira oblike koji podsećaju na cvetove. Tako je gastronomija ponovo ušla u samu suštinu ovog imena.

Na povratku vozim polako i svaki čas zaustavljam kola. Zeleno, žuto, zlatno. I dole plavo.
Suncokreti đuskaju na vetru. Pčelari u belim odelima idu na posao.

Kakav dan.

Linkovi:

Likovi i događaji u ovoj priči su delimično izmišljeni. Bilo kakva prividna sličnost sa stvarnim osobama ili događajima je bila namera autora, ali može biti i slučajnost ili rezultat Vaše vlastite uznemirene mašte.

Podeli sa prijateljima
Nataša Nikodijević Savin
Nataša

Producentkinja (po zvanju i DNK zapisu).
Kreativna liderka u poslu.
Preduzetnica. Umetnica. Kustos i narator.
Multitasking talent. Improvizatorka. Pronalazač.
Kolekcionar.

@natasa_nick
@myjourney.rs

guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре

Povežimo se na Instagramu

Kolačići nam pomažu da obezbedimo najbolje iskustvo na našem web sajtu. Korišćenjem našeg sajta saglasni ste sa upotrebom kolačića.