Getsbi na Brijunima

U subotu 22.4.2023. smo proslavili 100 godina golfa na Brijunima. Glamur, kostimi, oprema za golf iz dvadesetih godina, swing, jazz i Charleston. Igrao se tzv. Hickory golf ili golf na starinski.

Sve je počelo još 1893.god kada je bogati industrijalac Paul Kupelwieser kupio Brijune i pretvorio ga u mondensko letovalište. Tu su se polako skupljala gospoda iz celog sveta, a medju njima i porodica Fries koja se po povratku iz Afrike 1929. god. zaustavila na Brijunima kako bi se privikli na evropsku klimu. Toliko im se dopalo ostrvo, da su tu ostali i sagradili čuvenu vilu Madonna (današnja Jadranka). Upravo je g-dja Fries bila sponzor golf turnira za dame i gospodu 1933., uživajući u blagoj klimi i internacionalnom okruženju, igrajući polo i golf.

Da se vratim na glamur i golf. Prva osoba koja mi je ušla u glavu tog dana bio je naravno Veliki Getsbi. I ovu žurku je verovatno on organizovao, ali se nije na njoj pojavio (gledao je kroz prozor, primetila sam siluetu iza zavese jedne starinske vile).

Hotel Neptun je elegantna dama sa šeširom o kojoj svi pričaju. Sa njene terase se čuo saksofon i uživalo u specijalnim kreacijama za taj dan koje je osmislio i pripremio šef i umetnik Damjan Bistričić.

Golf je igra čiji je cilj da sa što manje udaraca palicom ubacite loptice redom u rupe (18) na svim poljima golf igrališta. Igra zahteva spretnost, preciznost i snalažljivost u savladavanju terena kako bi se pronašla loptica u žbunju, travi ili vodi.

Baš nisam bila snalažljiva tog dana, loptice su završavale u moru i ko zna gde, daleko u mojoj mašti gde sam jurila pogledom zvanice na prijemu i prelistavala stranice omiljenog romana F.S.Fitzgerald.

„Činiš posebnu vrstu ako na prvoj
prebaciš cestu.
Kod druge, u slučaju da ne znaš, u stabla često slice-aš.
Na trećoj treba stabla prebaciti
No na žalost često to možeš samo sanjati.
Kod četvrte, na žalost, loptu finu
Vjećinom pošalješ u detelinu…

Na osamnaestoj su ti stopala već ravna,
čak i ako su ti pravilna odavna“.

Isečak iz pesme Maria Lenz

*Veliko hvala Petri Lukež iz Nacionalnog parka Brijuni na ljubaznom pozivu i gostoprimstvu.

Linkovi:

Likovi i događaji u ovoj priči su delimično izmišljeni. Bilo kakva prividna sličnost sa stvarnim osobama ili događajima je bila namera autora, ali može biti i slučajnost ili rezultat Vaše vlastite uznemirene mašte.

Podeli sa prijateljima
Nataša Nikodijević Savin
Nataša

Producentkinja (po zvanju i DNK zapisu).
Kreativna liderka u poslu.
Preduzetnica. Umetnica. Kustos i narator.
Multitasking talent. Improvizatorka. Pronalazač.
Kolekcionar.

@natasa_nick
@myjourney.rs

guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре

Povežimo se na Instagramu

Kolačići nam pomažu da obezbedimo najbolje iskustvo na našem web sajtu. Korišćenjem našeg sajta saglasni ste sa upotrebom kolačića.