Galerija Hestia

Anja Obradović i Galerija Hestia

Anja Obradović ima ozbijnu misiju: da spaja svetove koji liče jedni na druge, razumeju se, prepoznaju i umrežuju kroz vizuelnu umetnost. Anja je kustoskinja i istoričarka umetnosti koja je osnovala galeriju Hestia, prostor za rezidencije i art biro.

Naša priča je krenula od samog početka, inspiracije.

Jedna od Anjinih prvih inspiracija bila je izložba u MOMI 2016. godine, koja se bavila paralelnim umetničkim projektima kroz aktivizam u Latinskoj Americi i Istočnoj Evropi 60-tih i 70-tih godina. Tokom ovog perioda umetnici su radili u sličnim političkim i ekonomskim kontekstima od Praga do Buenos Airesa i razvili interkulturne mreže kako bi raširili svoje ideje.

Tako je nastala ideja da se ovaj vid istraživanja na neki način nastavi, kako bi videli gde danas pronalazimo sličnosti među aktuelnim društvenim događanjima na različitim kontinentima, a kroz umetničke radove iz oblasti etnografije, antropologije, društvenih nauka i istorije. Iz te potrebe nastaje rezidencija, prostor gde umetnik može da živi par meseci i istražuje dok ne nastane rad.

Anja je živela u nekoliko država i jezici su njena strast. Možda baš zato što ne zna gde joj je tačno (jedna) kuća, privlače je države u kojima joj nakon prve rečenice (“sviđa mi se tvoj akcenat”) otvaraju vrata od svojih kuća i umetničkih ateljea.

Ona putuje, otkriva nove umetnike i s njima osmišljava projekte. Umetnici provedu određeno vreme u galeriji, tu žive, istražuju određenu temu koja je često vezana i za lokalni ili regionalni kontekst. Njihovi radovi budu izloženi u galeriji, neki od radova nakon toga odlaze na sajmove ili imaju premijere u nekoj od svetskih galerija.

Anjin život je kao gusto izmontiran materijal na filmskoj traci sa mnogo aktera i promene lokacija. Ti fllmovi se emituju na nekoliko krajeva sveta u isto vreme. Ostala sam bez teksta. Dok mi je pričala o prethodnim izložbama, autorima, kako su nastajale ideje i radovi…ja sam sve te priče zamislila na bioskopskom platnu i sebe u mraku kako pratim ovaj životni transkulturalni projekat.

Najviše me uvukla priča o umetnicima Nicolas Grum & Isabel Torres Molina iz Čilea koji su bili na rezidenciji i bavili se temom (nikad realizovog) Muzeja Revolucije koji je po Titovoj zamisli trebalo da bude otvoren 1981.godine.

Putovali su po republikama bivše Jugoslavije i proučavali nacrte muzeja, novinske članke, arhivsku dokumentaciju.

Odjednom njihov projekat dobija potrebu da promeni kurs. U oktobru 2019. izbija revolucija u u Čileu. Kao prirodna potreba i odgovor umetnika desila se izložba, u formi prostorne instalacije, na kojoj su prikazani radovi o dešavanjima u njihovoj zemlji.
Izložba se zvala “My Biggest Fear Is That This Stops and Everything Continues To Be The Same”.

Sigurna sam da bi Anja bila odličan ambasador kulture u bilo kom delu sveta, njen jezik prepoznaju umetnici i obožavaju glumci, prijatelji iz sveta sporta ili nauke.

Anja se ne plaši praznog prostora, njen lični prostor je prepun neverovatnih projekata koji ostavljaju ozbiljne tragove na umetničkoj karti sveta.

Ona je i padobranac. Hrabra je i neustrašiva. Voli svoje životne izbore i ume da ih čuva.
Hestia je sigurno mesto za umetnike iz celog sveta, mesto spajanja i oslobođenja.

Bravo za Anju.

Trenutno je u galeriji Hestia aktuelna izložba Biljane Đurđevic The Last Supper koju možete da pogledate do 12. maja 2024.

Linkovi:

@hestiabelgrade
@anjaob9

Deo fotografija preuzet sa hestiabelgrade.com

Likovi i događaji u ovoj priči su delimično izmišljeni. Bilo kakva prividna sličnost sa stvarnim osobama ili događajima je bila namera autora, ali može biti i slučajnost ili rezultat Vaše vlastite uznemirene mašte.

Izložba My biggest fear is that this stops and everything continues to be the same
Izložba The Last supper
Podeli sa prijateljima
Nataša Nikodijević Savin
Nataša

Producentkinja (po zvanju i DNK zapisu).
Kreativna liderka u poslu.
Preduzetnica. Umetnica. Kustos i narator.
Multitasking talent. Improvizatorka. Pronalazač.
Kolekcionar.

@natasa_nick
@myjourney.rs

guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре

Povežimo se na Instagramu

Kolačići nam pomažu da obezbedimo najbolje iskustvo na našem web sajtu. Korišćenjem našeg sajta saglasni ste sa upotrebom kolačića.