Manousos Chalkiadakis

Manousos Chalkiadakis – od mitologije do uzbudljivih kreacija od keramike

Manousos Chalkiadakis me je dočekao u dvorištu svoje kuće, zajedno sa prijateljicama mačkama koje ga svuda ponosno prate.

On živi u selu Paidohori, u venecijanskoj kući iz 18. veka koju je renovirao i napravio pravo umetničko gnezdo. Svaka soba je posvećena određenoj temi, uspomeni ili priči iz života ili kao prostor u kom izlaže radove.

Manousos i njegov trodimenzionalni svet predstavljaju sjajnu zvezdu Krita koja baca čudesna svetla tačno iznad Lefka Ori (Bele planine).

Ceo svoj život je posvetio stvaranju i Kritu. Inspiracija mu je na svakom koraku, jer Krit je oduvek bio mesto velikih dešavanja, a bogovi su oni koji danas pričaju priče u njegovim radovima.

Porodica, detinjstvo, poreklo, nastanak, priroda i njena čudesna kretanja.

Manousos ima zanimljive priče o svojim precima, o imigraciji bake i deke u Bruklin 1912. U sobi gde čuva krevet u kom se rodio, nalazi se slika koju je naslikao na osnovu crno bele fotografije, jedinog traga dalekih rođaka. Svi su otišli u Ameriku i tamo ostali, kao i mnoge porodice na Kritu.

Inspiraciju za radove često pronalazi u samoj prirodi. Jedna od sledećih izložbi koju planira imaće naziv “Šuma čempresa” (preko 40 skulptura koje predstavljaju čemprese kao važne simbole Krita koji su se u minoansko vreme koristili kao temelj u građenju palata).

Manousos ima toliko priča o Grčkoj i Kritu, svojih ličnih i prenetih na radove, da bi bilo šteta ne napisati scenario za film.

Meni se dopala provokativna priča prepuna simbola u današnjem trenutku. To je u stvari mit o Evropi i bogu Zevsu. Dakle, Zevs je bio lud za Evropom. Kako bi je osvojio (i izbegao ljubomoru svoje žene Here), smislio je da će se pretvoriti u prelepog belog bika. Evropa se oduševila lepotom i ljubaznošću bika, pa ga je nežno milovala… A Zevs je iskoristio trenutak i …”silovao” Evropu.

Tako je Manousos nazvao svoju sliku po ovom mitu (“Silovanje Evrope”), a dok mi je pričao ovu priču videla sam šeretski osmeh deteta.

Manousosa smatraju za najvećeg grčkog keramičara, a njegovi radovi su u privatnim kolekcijama po celom svetu.

Likovi i događaji u ovoj priči su delimično izmišljeni. Bilo kakva prividna sličnost sa stvarnim osobama ili događajima je bila namera autora, ali može biti i slučajnost ili rezultat Vaše vlastite uznemirene mašte.

Podeli sa prijateljima
Nataša Nikodijević Savin
Nataša

Producentkinja (po zvanju i DNK zapisu).
Kreativna liderka u poslu.
Preduzetnica. Umetnica. Kustos i narator.
Multitasking talent. Improvizatorka. Pronalazač.
Kolekcionar.

@natasa_nick
@myjourney.rs

guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре

Povežimo se na Instagramu

Kolačići nam pomažu da obezbedimo najbolje iskustvo na našem web sajtu. Korišćenjem našeg sajta saglasni ste sa upotrebom kolačića.