Zavirite u svet Alexandre M, moderne kritske boginje

Danai iz Metohi Kindelis farme mi je preporučila mesto koje se zove Maiami i naravno, Alexandru Manousakis, vlasnicu.

Maiami (na grškom) je restoran (brasserie), novo mesto u Hanji, u delu Koum Kapi istočno od luke gde je do skoro bio radnički deo (kao Bruklin pre petnaest godina). Art deco zgrade pored samog mora, prozori i vrata u bojama lososa. Maiami me podseća na Kaliforniju i filmove iz 80-tih. Minimalistički dizajn sa mediteranskim akcentom u bojama plavo roze žuto i naravno, ananas koktelima u najavi.

Mesto je obeleženo snažnim Alexandrinim potpisom. Tu su postavljeni stolovi sa njenom keramikom, nameštajem i slikama, jer to je njen kreativni prostor, restoran, butik i studio gde stvara. Alexandra je sama sebi napravila modernu galeriju, gde su izložene njene slike, nameštaj, gde se jedu njena omiljena jela, iz tanjira koje je ona sama napravila.

Pored Maiami-a, ona i njen muž su kreatori i vlasnici poznate vinarije Manousakis, kao i restorana Salis u Hanji.

Rođena i odrasla u Americi, Alexandra se preselila na Krit jer su je vukli koreni. Ipak, ono što je mene najviše zainteresovalo jeste njena multi kreativnost. Ona je definitivno super multi talentovana žena, ali potreba da stvara i prikaže unutrašnje borbe na slikama i keramici, je pobedila.

Našle smo se u njenom studiju gde smo pričale o roditeljima, Americi, bipolarnosti business i kreativnog dela u nama, položaju žena na Kritu, i razlozima zašto stvara. Čini mi se da je umetnost njena meditacija i bekstvo, mesto gde može da bude sama i povezana sa sobom kroz kreaciju. Teme koje je zanimaju su odnosi među ljudima, kako drugi utču na nas, koliko se mi menjamo u odnosu na druge, uticaj interneta na svakog od nas pojedinaćno, a onda i strahu za budućnost novih generacija.
Tako je nastao Influencer sto ili stolica na kojoj ne može da se sedi jer je reljefasta (u slojevima koji ne dozvoljavaju da se sedne:)

Njena umetnost je kao apel, visoki ton upozorenja. Velika platna, snažne boje, predimenzionirane poruke. Elementi grčke mitologije u sprezi sa savremenim. Ona vas tera da se zapitate, često kroz sarkazam i humor.

Alexandra Manousakis je moderna kritska boginja. Ponosno predstavlja žene i njihov snažni uticaj na društvo kroz kreativnost i potrebu da se diskutuje. Da se krupnim slovima napiše istina.

U galeriji @theblendergallery u Atini pre par dana je otvorena grupna izlozba Shapes of stories, gde Alexandra po prvi put izlaže svoja dela.

Želimo joj mnogo uspeha, a ja ću se lično pobrinuti da i Beograd može da je vidi i čuje.

Linkovi:

Likovi i događaji u ovoj priči su delimično izmišljeni. Bilo kakva prividna sličnost sa stvarnim osobama ili događajima je bila namera autora, ali može biti i slučajnost ili rezultat Vaše vlastite uznemirene mašte.

Podeli sa prijateljima
Nataša Nikodijević Savin
Nataša

Producentkinja (po zvanju i DNK zapisu).
Kreativna liderka u poslu.
Preduzetnica. Umetnica. Kustos i narator.
Multitasking talent. Improvizatorka. Pronalazač.
Kolekcionar.

@natasa_nick
@myjourney.rs

guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре

Povežimo se na Instagramu

Kolačići nam pomažu da obezbedimo najbolje iskustvo na našem web sajtu. Korišćenjem našeg sajta saglasni ste sa upotrebom kolačića.