Muzej Terra u Kikindi

Muzej Terra u Kikindi, usamljen i jedinstven

Sigurno najveći muzej skulptura na Balkanu, na mestu koje nećete tako lako otkriti. Nekadašnja vojna kasarna u šumi, sakrivena i gorda. I u njoj postavljene skulpture u terakoti umetnika iz celog sveta. E to je za priču, generacijama da se prenosi…

Vožnja do Kikinde me uvodi u različita stanja, sve više mira i vazduha na mestima (ćelijama) gde ga dugo nije bilo. Na ulicama Kikinde nema nikog, po neka mačka ili biciklista. Mir i tišina je ovde svakodnevica, po neki automobil na ulici je jedini kvari.

A onda ulazak u drugi svet, čiju kapiju zvanično otvara ljubazni čuvar Muzeja.

Vetar je tog dana puštao one čudne krike u visokim krošnjama oko Muzeja. One se povijaju i plešu nepravilno, bacajući senke među postavljena dela u ovom hramu umetnosti.

Muzej je veliki prostor (preko 2000 kvadratnih metara) u kom su izloženi radovi umetnika koji tradicionalno, već decenijama, svakog leta budu pozvani na Simpozijum i tu na licu mesta naprave skulpturu koja zauvek ostaje deo Muzeja. U fundusu muzeja ima preko 1000 skulptura.

Mesto gde stvaraju je Atelje Terra, napuštena polja gline koju je nekad koristila fabrika “Toza Marković”. Tamo je i galerija na otvorenom, park umetnosti.

Svaka skulptura priča svoju priču. One su kao i mi, živi ljudi u dramama, fantazijama, pospani i teški od misli koje im se sudaraju, baš kao i vetar koji negde na krovu ne može da pronađe izlaz.

I tako ja upoznajem ova nova lica i figure, njihove oblike i forme, a ponajviše neispričane priče koje treba slušati i obraditi.

Miro Vuco, Biljana Petrovic, Marko Crnobrnja, Aleksandar Bukvic, Mirsad Begic, Milan Blanusa, Vladimir Komad, Nandor Glid i mnogi drugi napravili su mi umetničko socijalni spektakl.

Svaka od ovih grandioznih skulptura u terakoti za trenutak je bila moj prijatelj, terapeut, moje drugo ja ili neki lik iz romana koji volim. Neki su mi samo namignuli, pružili ruku. Neki snažno zaglili. Kod nekih sam čula gunđanje i psovke.

Ovo je dakle intimni prostor, kuća za umetnike u kojoj zauvek ostaje njihovo svedočanstvo života umetničkog dela koji ne prestaje da diše.

Hvala Aleksandru i Verici na inspirativnom razgovoru, susret sa vama je učinio da vetar i senke dodaju još veću dimenziju ovom jedinstvenom prostoru.

Linkovi:

Likovi i događaji u ovoj priči su delimično izmišljeni. Bilo kakva prividna sličnost sa stvarnim osobama ili događajima je bila namera autora, ali može biti i slučajnost ili rezultat Vaše vlastite uznemirene mašte.

Podeli sa prijateljima
Nataša Nikodijević Savin
Nataša

Producentkinja (po zvanju i DNK zapisu).
Kreativna liderka u poslu.
Preduzetnica. Umetnica. Kustos i narator.
Multitasking talent. Improvizatorka. Pronalazač.
Kolekcionar.

@natasa_nick
@myjourney.rs

guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре

Povežimo se na Instagramu

Kolačići nam pomažu da obezbedimo najbolje iskustvo na našem web sajtu. Korišćenjem našeg sajta saglasni ste sa upotrebom kolačića.